zaterdag, juli 16, 2005

Zagreb zonder ballast

last minute
Heel veel krapper kun je een trein en vliegtuig niet halen. Tja, voor vijf uur opstaan is gewoon niet leuk. Maar er is niets aan de hand als je gewoon in één soepele beweging naar de gate loopt - toch? En Kroatië, dat hadden we tenslotte eergisteren pas als bestemming uitgekozen. We zijn benieuwd. We moeten ons dus nog helemaal instellen op het voor ons nieuwe land 'Hvratska', nu we eenmaal geland zijn op de sobere luchthaven van Zagreb. De vakantie zelf begint ook sober, want onze hoofdbagage is niet meegekomen. Die komt morgen, hopen ze. Ach het is vakantie, dan maar een dagje langer in Zagreb.

fawlty towers
Met bus en tram, en vriendelijke aanwijzingen van ‘n moeder en dochter vinden we hotel Ilica in het centrum van Zagreb. Zagreb ziet er leuk uit met kleurige gebouwen in neoklassieke stijl, en een mooie strook met park. Het hotel zelf is van voor tot achter voorzien van kitch, veel quasi-romeinse beeldjes, knepkroonluchters, spiegels, messing, etc, etc. De baas is de Kroatischevolle neef van Basil uit Fawlty Towers. De schuchtere hotelmeisjes worden helemaal gek van zijn constante stroom van hyperactieve opdrachten. En ook wij moeten heel wat kwinkslagen en stokpaardjes verduren voor we in onze kamer neer kunnen strijken. Even slapen, en dan ‘s avonds de stad in.

straattaferelen
We slenteren lukraak door de stad, en gaan alsnel wat ijskoffie drinken in een soort beeldentuin met Romeinse vondsten. Kroatië ligt op een waar kruispunt van culturen: Illyriërs, Romeinen, Slaven, Byzantijnen, Franken, Ottomanen, Habsburgers. Dat kom je allemaal tegen als je goed kijkt en luistert. We komen langs via het hoofdplein, in het nogal pittoreske hoger gelegen stadsdeel, met natuurlijk een straatmuzikant, die zoete melodieën speelt op een gitaartje zonder klankkast – elektrisch dus. We strijken neer in 'Tolkien’s kroeg' voor een biertje in hobbitsferen. Even later eten we een simpel maar fijn maaltje op een terras met grote kastanjes en kunstgras. Verder slenterend kunnen we nog net schuilen voor een plotselinge felle hagelbui. Een stelletje voor ons weet ook in een nisje te duiken, wat leidt tot een filmzoen van 10 minuten. Opnieuw in het hoge deel van de stad hebben we prachtig uitzicht op onweer met veel bliksem boven de stad. We sluiten de eerste avond in Kroatië af in een soort tienerdisco. De temperamentvolle balkantieners nemen letterlijk alles hoog op en we kijken met veel plezier naar de soap die ze samen onbedoeld opvoeren.

Reacties: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?